Utfordringene med dagens jordbrukssystem

Lang historie kort, så tilrettelegger ikke dagens jordbruk for at biologisk mangfold skal opprettholdes over tid. Store områder med monokulturer, samt energiintensiv drivhusproduksjon er kun lønnsomt gitt visse forutsetninger - stabile priser for strøm, gjødsel og diesel, stabilt klima, og stabile populasjoner av pollinatorer - disse faktorene er imidlertid i rask endring, og gjør sektoren ustabil.

Paradoksalt nok er det slik at dette vi driver med på samfunnsnivå har fungert ekstremt bra i flere tiår. Nå ser vi imidlertid at både jordbruks- og skogbrukskrisene står i kø, og fortidens løsninger kan ikke lengre løses med effektivisering, men modernisering.

Her begynner fremtidens regenerative jordbruksmodell. Vi skal ikke tilbake til en primitiv fortid, men tiden er nå blitt moden for å bruke den innsikten vitenskapen gir oss - og begynne å tenke nytt.

Polykulturer og matskoger

Vi befinner oss nå i FNs tiår for naturrestaurering. Det er dermed på tide at vi begynner å jobbe med naturen, i stedet for mot naturen. Ulike arter har ulike behov, og kan styrke hverandre på måter som i liten grad utnyttes i dag. Pollinatorer og skadeinsekter kan holdes i sjakk ved hjelp av nye metoder for integrert plantevern som baserer seg på å forstå artenes kjemiske økologi. Naturens samspill kan nå forstås både makroskopisk og mikroskopisk. Begynner vi snart å bli klare for steget videre fra publikasjoner og nasjonale handlingsplaner?

Men hvordan går vi så fra ord til handling? Ikke alle avlinger kan dyrkes i matskoger, men alt kan faktisk dyrkes i gjennomtenkte polykulturer. Her vil det imidlertid kreves et tett samspill mellom agronomer, gartnere, bønder, økologer, landskapsarkitekter, forskere, og mange flere.

Har du et landskapsprosjekt eller jordbruksprosjekt hvor du ønsker veiledning til mulige steg videre i en regenerativ retning? Ta kontakt!